Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan.
Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta välpolerade fasader för att lura folk på pengar.
Finansinspektionen har sammanställd några varningssignaler som gör att både privatpersoner och företagare får bättre verktyg att kunna känna igen och se igenom ett bedrägeriförsök.
- Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det. Enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster finns inte.
- Var skeptisk till alla som erbjuder investeringar via sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet och särskilt inte på kvällstid.
- Gör inte affärer med företag du inte känner. Låt inte ett företag som du inte litar på ta hand om dina pengar. Gör först en noggrann kontroll av företaget som du ska göra affärer med. Det gäller inte bara vid stora investeringar utan generellt.
Företag som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster i Sverige finns i Finansinspektionens företagsregister. Finansinspektionen har också en varningslista över företag som inspektionen och tillsynsmyndigheter i andra länder vill varna för. Det kan vara företag som inte har tillstånd eller att ett företagsnamn utnyttjas till bedrägerier. Kontrollera företaget där!
Säkerhetskollen är en tjänst som Stöldskyddsföreningen (SSF) erbjuder. Där kan du testa om till exempel din hemsida och lösenord är säkra.
Gör alltid en polisanmälan om du har råkat ut för ett bedrägeri!
The post Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna appeared first on Tidningen Konsulten.
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …